Weer

Wat gebeurt er bij slecht weer?


Hetzelfde als bij goed weer, zolang het veilig is.

Dit is het kortste antwoord op de meeste gestelde vraag. Deze vraag verdient meer uitleg per situatie en onderbouwing met cijfers om je hopelijk gerust te stellen.1. Veiligheid

Wij zijn een evenementenlocatie die 365 dagen per jaar geopend is op reservering. Helaas zitten hier ook dagen tussen met “slecht weer” en dan hanteren we de volgende werkwijze als het om de buitenactiviteiten gaat.

We kijken eerst of het evenement veilig kan plaatsvinden.

Dat doen we door gebruik te maken van de berichtgeving van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, ook wel bekend als KNMI. Dit is een wetenschappelijk instituut van de Nederlandse overheid, gespecialiseerd in weerkunde, klimaatwetenschap en seismologie


2. Weeralarm

Wanneer er een weeralarm wordt afgegeven voor de Provincie Brabant tijdens het evenement, dan bekijken wij om welke kleurcode het gaat en nemen contact we contact met je op.

  • Code geel betekent: wees alert.
  • Code oranje betekent: wees voorbereid.
  • Code rood betekent: onderneem actie.

In 2022 is er totaal 7 keer code oranje afgeven en 1 keer code rood. Er worden helaas geen cijfers van code geel gepubliceerd, aangezien het slechts een waarschuwing is met een zekerheid van 60%. Juist die marge van zekerheid maakt de waarschuwing soms omstreden. Veel mensen schatten deze alarmen te zwaar in, terwijl het met name is bedoeld als aandachtspunt.

Bij code oranje en rood mag het uitje in overleg kosteloos worden verzet.

Bij code geel gaat het uitje door, eventueel met aanpassingen of een afgeslankte variant met alleen de horeca. Lees hieronder verder hoe we het uitje veilig kunnen laten plaatsvinden met een code geel of slecht weer.


3. Slecht weer

Wat gebeurt er als het slecht weer is en er geen weeralarmen zijn afgegeven?


“Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding!”

Ook dit verdient wat meer uitleg per weerfenomeen waarbij veiligheid het belangrijkste uitgangspunt is. Dit doen we doorgaans door het programma aan te passen qua intensiteit en met de keuze van de activiteiten. We houden rekening met de locatie van de spellen op ons evenemententerrein en laten zoveel mogelijk onder tenten plaatsvinden. Daarnaast adviseren we in de keuze van de juiste kleding. Als het hiermee nog niet veilig is, wordt er een pauze ingelast om het programma later te vervolgen.

Alle uitjes van die dag schuiven dan qua tijd op. Wanneer het onmogelijk is om het uitje veilig te vervolgen voor een periode van anderhalf uur, dan mag je het bedrag van de activiteiten als korting gebruiken bij een volgend uitje of op de dag zelf voor het nog te bestellen eten en drinken.


4. Gladheid

Activiteiten met snelheid en hoogte zullen worden aangepast of vervangen. Terrein met verharde delen zoals kunstgras, jeu de boules en straatwerk worden vermeden. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van het gras. Warme, winddichte en droge kleding is aan te raden, inclusief muts en handschoenen met waterdichte schoenen inclusief stevige zool voor grip.

5. Hitte

Activiteiten met een hoge intensiteit worden vervangen. In overleg worden er wateractiviteiten toegevoegd om af te koelen. Er wordt zoveel mogelijk onder tenten gespeeld waar meer wind staat en schaduw is. We hebben extra water bij ons tijdens de spellen en lassen hier ook drinkpauzes in. De instructeurs letten extra op de ouderen en kwetsbaren. Zorg voor zonnebrand, een cap en luchtige kleding.

6. Kou

De intensiteit van de activiteiten gaan omhoog en voor en na de activiteiten is er de kans om op te warmen. De activiteiten vinden zoveel mogelijk uit de wind plaats. Draag warme kleding met meerdere lagen en bescherm de huid.

7. Onweer

Tijdens onweer (flits en knal binnen 16 kilometer) worden alle activiteiten stilgelegd en verzamelen we zo snel mogelijk in het overdekte horecagedeelte. Bij plotseling optreden van onweer: volg de instructies van onze instructeurs. Algemene tips: niet schuilen in de buurt van hoge punten zoals bomen of lichtmasten, in het open weiland maak je jezelf klein met de voeten naast elkaar, ga niet liggen. Zodra het onweer is weggetrokken worden de activiteiten weer hervat en loopt het programma in overleg uit.

8. Wind

Alle activiteiten met schieten en gooien worden vervangen. Verder adviseren we winddichte en warme kleding met meerdere laagjes.

9. Zicht

Alle schietspellen en ren activiteiten worden vervangen of met verlichting gespeeld als dat het zicht verbetert.

10. Regen

Alle activiteiten vinden zoveel mogelijk onder tenten plaats. Als dit niet mogelijk is, zullen we bij hevige regenval tijdelijk schuilen. Vergeet geen waterdichte kleding aan te trekken en een droog setje voor na de activiteiten mee te nemen. Gelukkig regent het maar 8% van de tijd in Nederland en hiervan valt een hoop neerslag vroeg in de ochtend en laat op de avond.

Ben je na het lezen nog niet gerustgesteld? Dan kun je een annuleringsverzekering voor het weer overwegen of wellicht op zoek gaan naar een indoor locatie.

Het weer kunnen we niet op korte termijn beïnvloeden, dus vergeet niet te lachen als je komt! Wij trainen ons team om dat ook te doen, wat het weer ook is. Zodat ons team jullie altijd een onvergetelijk uitje geeft.