Weer

Wat gebeurt er bij slecht weer?


Hetzelfde als bij goed weer, zolang het veilig is.

Dit is het kortste antwoord op de meeste gestelde vraag, maar verdient meer uitleg per situatie en onderbouwd met cijfers om je hopelijk gerust te stellen.1. Veiligheid

Wij zijn een evenementenlocatie die 365 dagen per jaar geopend is op reservering. Helaas zitten hier ook dagen tussen met “slecht weer” en hanteren dan de volgende werkwijze als het om de buiten activiteiten gaat.
We kijken eerst of het evenement veilig kan plaatsvinden.

Dat doen we door gebruik te maken van de berichtgeving van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, ook wel bekend als KNMI. Dit is een wetenschappelijk instituut van de Nederlandse overheid, gespecialiseerd in weerkunde, klimaatwetenschap en seismologie


2. Weeralarm

Wanneer er een weeralarm wordt afgegeven voor de Provincie Brabant tijdens het evenement, dan bekijken wij om welke kleurcode het gaat en nemen contact op.

  • Code geel betekent: wees alert.
  • Code oranje betekent: wees voorbereid.
  • Code rood betekent: onderneem actie.

In 2022 is er totaal 7 keer code oranje afgeven en 1 keer code rood. Er worden helaas geen cijfers van code geel gepubliceerd, aangezien het slechts een waarschuwing is met een zekerheid van 60%. Juist die marge van zekerheid maakt de waarschuwing soms omstreden. Veel mensen schatten deze alarmen te zwaar in en is echter bedoeld als aandachtspunt.

Bij code oranje en rood mag het uitje kosteloos worden verzet in overleg.

Bij code geel gaat het uitje  door, eventueel met aanpassingen of een afgeslankte variant met alleen de horeca. Lees hieronder verder hoe we het uitje veilig kunnen laten plaatsvinden met een code geel of slecht weer.


3. Slecht weer

Wat gebeurt er als het slecht weer is en er geen weeralarmen zijn afgegeven?


“Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding!”

Ook dit verdient wat meer uitleg per weerfenomeen waarbij veiligheid het belangrijkste uitgangspunt is. Dit doen we doorgaans door het programma aan te passen qua intensiteit en met de keuze van de activiteiten, qua locatie op ons evenemententerrein en zoveel mogelijk onder tenten en met de keuze van de juiste kleding. Als het hiermee nog niet veilig is worden er pauze ingelast om het programma later te vervolgen.

Alle uitjes van die dag schuiven dan qua tijd op. Wanneer het onmogelijk is om het uitje veilig te vervolgen voor anderhalf uur, mag je het bedrag van de activiteiten als korting gebruiken bij een volgend uitje of op de dag zelf voor het nog te bestellen eten en drinken.


4. Gladheid

Activiteiten met snelheid en hoogte zullen worden aangepast of vervangen. Terrein met verharde delen zoals kunstgras, jeu de boules en straatwerk worden vermeden. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van het gras. Warme, winddichte droge kleding is aan te raden, inclusief muts en handschoenen met waterdichte schoenen met stevige zool voor grip.

5. Hitte

Activiteiten met een hoge intensiteit worden vervangen. In overleg worden er wateractiviteiten toegevoegd om af te koelen. Er wordt zoveel mogelijk  onder tenten gespeeld waar meer wind staat en schaduw is. We hebben extra water bij en lassen drinkpauzes in. De instructeurs letten extra op de ouderen en kwetsbaren. Zorg voor zonnebrand, een cap en luchtige kleding.

6. Kou

De intensiteit van de activiteiten gaan omhoog en voor en na de activiteiten de kans om op te warmen. De activiteiten zoveel mogelijk uit de wind en Draag warme kleding met meerdere lagen en bescherm de huid

7. Onweer

Tijdens onweer (flits en knal binnen 16 kilometer) worden alle activiteiten stilgelegd en wordt er zo snel mogelijk verzameld in het overdekte horecagedeelte. Bij plotseling optreden van onweer de instructies volgens van onze instructeurs. Niet schuilen in de buurt van hooge punten zoals bomen of lichtmasten, in het open weiland maak je klein met de voeten naast elkaar en niet liggen. Zodra de onweer is weggetrokken worden de activiteiten weer hervat en loopt het programma in overleg uit.

8. Wind

Alle activiteiten met schieten en gooien woorden vervangen. Verder winddichte warme kleding.

9. Zicht

Alle schietspellen en ren activiteiten worden vervangen of met verlichting gespeeld als dat het zicht verbetert.

10. Regen

Alle activiteiten vinden zoveel mogelijk onder tenten plaats. Als dit niet mogelijk is, bij hevige regenval tijdelijk schuilen. Vergeet geen waterdichte kleding en een droog setje. Gelukkig regent het maar 8% van de tijd in Nederland en hiervan valt een hoop neerslag vroeg in de ochtend en laat op de avond.

Ben je na het lezen nog niet gerustgesteld kun je een annuleringsverzekering voor het weer overwegen of wellicht op zoek naar een indoor locatie.

Het weer kunnen we niet op korte termijn beïnvloeden, dus vergeet niet te lachen als je komt! Wij trainen ons team om dat ook te doen wat het weer ook is alsnog een onvergetelijk uitje te geven.