Tekening voedselbos Polderevents

Wij hebben een voedselbos

In Highlights, Voedselbos ontwerp by Rico

Yeeey "Wij hebben een voedselbos". Ik bedoel wij willen heel graag een voedselbos, want dat heb je niet zomaar. Gelukkig zijn we niet van plan te verhuizen, dus met een beetje geduld komt dat helemaal goed. De tijd vliegt immers, dus dan maar nuttig gebruiken. Het idee is dat er een hectare vol bomen word geplant die allemaal lekkere dingen gaan produceren. Tussen deze bomen groeien ook eetbare klimmers, struiken en van alles op en in de bodem. 

Een utopie of toch niet? Na het zien van een documentaire in 2019 over landbouw werd de interesse gewekt. In die tijd bestond corona nog niet en draaiden we op volle toeren, dus werd dit snel weggelachen tijdens de vergadering en was het “business as usual”. 

De lockdown die hierop snel volgde bracht ook wat moois, namelijk tijd. Heel veel tijd. Zelfs zoveel tijd dat we hebben besloten om echt een voedselbos aan te leggen. Na het lezen van veel boeken over voedselbossen en permacultuur werden we met de dag enthousiaster. Nog even youtube uitgespeeld om vervolgens te beginnen. 

Voedselbos in de polder van omgeving Breda - Polderevents
Van maisveld naar voedselbos Polderevents
Eerste boom in het voedselbos Polderevents
Voedselbos in de polder van Brabant- Polderevents

Althans, waar begin je in een nieuwe wereld. Er waren zoveel meningen te lezen over de methodes, de soorten en dan heb ik het nog niet over de verschillende benamingen gehad. Tijd voor hulp. We schakelde experts in die ons met veel passie en een groen hart hebben geholpen. Na het inventariseren van onze wensen en motieven van het voedselbos volgde begin dit jaar de tekening op schaal en een plantenlijst met de soorten. 

Vol enthouasime wilde we toen echt beginnen, maar zo simpel werkt het niet in de natuur. We waren alweer aan de late kant om alles goed te laten wortelen. Ons geduld wordt dus nog even op de proef gesteld. Wel hebben we symbolisch de eerste bomen geplant die de ontwerper met de tekening bracht. 

Met speciale dank aan Martijn en Cedric die beide een eigen voedselbos hebben.  

Later meer over de motieven en het ontwerp! 

Groetjes Rico

Wij zijn Polderevents
Wij organiseren onvergetelijke uitjes
Foto's door Tamara Uittenboogaard